Blocs Terrassencs - terrassa.com PREN-T'HO COM VULGUIS: EL CATALÀ MINORITARI...

dimecres, de juliol 18, 2007

 

EL CATALÀ MINORITARI...

El català perd presència a les universitats catalanes, a favor del castellà, que guanya terreny en l'educació superior, segons un estudi elaborat pel sociòleg mallorquí Tomeu Simó per encàrrec de l'Institut d'Estudis Catalans.
En un període de deu anys, el percentatge de classes en català al Principat ha baixat a totes les universitats catalanes, amb l'única excepció de la UB, que ha incrementat el seu ús en un 5,3%. A la Universitat de Girona (UdG), el català ha retrocedit un 13%; a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ho ha fet un 10% i a la Universitat de Lleida (UdL), un 6,4%. La Universitat amb millors resultats és la de Vic, amb un percentatge del 84%.
A la Comunitat Valenciana, el percentatge de classes en català és d'un 11%, i el seu ús augmenta a la Universitat de València i a la Universitat Jaume I de Castelló. A les Illes Balears un 51% de les classes son impartides en català; i a Catalunya, un 63%.
Segons Simó, no es pot parlar de multilingüisme, sinó d'un clar "procés de susbtitució lingüística". Als estudis de tercer cicle, el català es situa clarament com la llengua minoritària, amb només una presència del 25%.
font: la malla

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?