Blocs Terrassencs - terrassa.com PREN-T'HO COM VULGUIS: EL GRAN JOAN CAPRI...

diumenge, d’abril 08, 2007

 

EL GRAN JOAN CAPRI...

Joan Capri fou un actor, humorista i monologuista català. El seu nom real era Joan Camprubí i Alemany. Va néixer a Barcelona el 10 de juliol de 1917 i va morir, també a la capital catalana, el 4 de febrer de 2000. La seva participació en obres de teatre i els monòlegs que va enregistrar el van convertir en un emblema de l'humor català. Amb una ironia amable però incisiva, va esdevenir una caricatura del català urbà mitjà que va fer riure diverses generacions.

Al Teatre Romea viuria les seves millors hores amb obres com Romeu de 5 a 9 (1957), El nas d'en Cyrano (1959), Un metge imaginari (1965), Que vagi de gust, Sr. comissari, L'amic del ministre (1972), Aquí l'inspector Cristòfol... cambio (1974) i un celebradíssim Don Juan Tenorio (1976) amb la popular Mary Santpere. En el cinema, va participar en diverses pel.lícules, entre elles, En Baldiri de la costa (1968) i L'advocat, l'alcalde i el notari (1969).A finals de la dècada de 1970 es va mig retirar fins a la recuperació del personatge per a la televisió amb la sèrie Doctor Caparrós (en dues versions Medicina general i Metge de poble) que va emetre Televisió Espanyola a Catalunya durant els anys 80. Tornaria a treballar per a la televisió l'any 1990 a la sèrie Amb l'aigua al coll, de TV3. En aquesta etapa, igual que en alguns dels seus monòlegs enregistrats, va treballar amb Joan Vilacasas com a guionista.



L'any 1982 se li va concedir la Creu de Sant Jordi. Compta, a més, amb una altra distinció: la Medalla d'Or al mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona, atorgada el 1997.
Va morir a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona el 4 de febrer de l'any 2000. Havia estat ingressat el 28 de gener per culpa de les cremades provocades per un incendi (s'havia produït un curtcircuit a casa seva). Se li va dedicar una plaça a Ciutat Vella, el seu barri de sempre.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?