Blocs Terrassencs - terrassa.com PREN-T'HO COM VULGUIS: EL CIRC CRIC DIU PROU...

dijous, de març 08, 2007

 

EL CIRC CRIC DIU PROU...

Tortell Poltrona acaba de cancel·lar la gira d'enguany a causa de les constants dificultats burocràtiques amb els ajuntaments. "Quan arriba el Soleil, tot li són facilitats i gara-gares. Nosaltres hem hagut de fer mil gestions i gastar un munt d'energies per poder instal·lar-nos aquí, quan necessitàvem aquestes energies per tenir l'espectacle a punt". Poltrona em deia això ara fa un any, just abans de debutar al costat de les fonts de Montjuïc. En efecte, aconseguir els permisos per instal·lar la carpa en aquell indret va significar un llarg viacrucis per estacions tan pintoresques com el districte de Sants-Montjuïc, l'empresa BSM, Via Pública, regidoria de Cultura, Parcs i Jardins, Fira de Barcelona, Fonts de Montjuïc i pavelló Mies Van der Rohe.


Tot i així, van començar les funcions sense aigua ni corrent elèctric. És només un exemple dels entrebancs amb què un producte cultural genuí i magníficament exportable com el Cric (Premi Nacional de Cultura 2005) es troba cada dia.
Ara ha emès un comunicat en què diu que el que els ha passat "és un resum del que ha estat habitual aquests darrers cinc anys, des que el 2002 el Circ Cric va retornar a la itinerància. En aquest temps hem visitat 105 poblacions, hem fet 548 representacions i hem acollit 288.805 espectadors. El que aquí expliquem és la punta de l'iceberg que ens ha fet aturar la màquina". "Tot el que demanem a un ajuntament a canvi d'oferir-los l'espectacle és ser rebuts i tractats des de l'àmbit de cultura. I a partir d'aquí, conjuntament, gestionar l'ocupació del terreny, llum, aigua, clavegueram, i que ens deixin posar la nostra publicitat efímera, que nosaltres mateixos retirem quan marxem. Creiem que no és demanar massa. Però pel que sembla, és molt", conclouen. El viacrucis
Al febrer el Cric reiniciava la gira d'enguany preveient Tarragona, Cambrils, Tortosa, Reus i Valls. Per Setmana Santa arribava als voltants de Barcelona. A l'abril combinava la gira amb l'habitual campanya escolar a Sant Esteve de Palautordera i volia acabar per Nadal. Fan Tarragona per Carnaval, però tenen problemes amb la publicitat estàtica a causa de la descoordinació entre Via Pública i Cultura. Un altre circ els furta una part de les cartelleres i manipula les restants mantenint el nom del Cric però enganxant-hi les dates i horaris de les seves funcions: usurpació de nom i imatge. Resultat: fracàs de taquilla.
A Cambrils el consistori no vol circs, però al final fan una excepció cultural amb el Cric. Poltrona anul·la l'estada a Valls perquè l'Ajuntament hi ha autoritzat un altre circ una setmana abans. A Tortosa, més descoordinació: s'ha d'anul·lar perquè Via Pública fa obres a la plaça on Cultura havia autoritzat el Cric. Això i un il·lògic problema de cartelleres amb l'Ajuntament de Reus fa cancel·lar també les actuacions a la capital del Baix Camp.
El 3 i 4 de març el Cric omple a Vilafranca. Fracassa una gestió amb Sant Boi de Llobregat perquè l'Ajuntament ja ha pactat amb el Circo Americano que un mes abans no hi hagi cap altre circ. Insòlit: porta el tema la regidoria de Medi Ambient. Boni, president de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya, opina: "Cal que els municipis es coordinin logísticament; això és un desori." La necessària normativa
La problemàtica del circ itinerant a Catalunya implica agents molt diversos (Federació i Associació de Municipis, Associació de Professionals de Circ, departament de Cultura, etc.), i ningú més que la Generalitat pot impulsar una normativa supramunicipal de consens que la solucioni definitivament. Alfred Fort, ànima de la Fira de Circ Trapezi (Reus), opina: "No és bo que cada municipi tingui un criteri diferent: cal una normativa clara per a tothom. I, d'altra banda, les regidories de Cultura haurien de determinar la freqüència de pas dels circs pels seus municipis, tant per satisfer la necessitat cultural com per evitar la política de terra cremada que practiquen alguns circs".
En una reunió celebrada fa pocs dies entre Poltrona, el conseller Tresserras i el seu equip, ja es va veure clarament la necessitat d'homologar una normativa, un codi ètic i un cens dels circs que itineren amb vela pel país. Després d'un fet tan greu com aquest, és una prioritat màxima per al nostre govern.

text: Jordi Jané
Font: l'Avui

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?